KODA v4.5

  Ostatní

V posledních dnech (ne-li týdnech) jsem se opět dostal k tomu, abych trochu zapracoval na KODě. Sem tam si toho občas někdo i všimnul, zejména když mi to celé skoro na den spadlo :D Změn je spousta, ale jsou vesměs skryté kdesi pod několika pokličkami. I tak mi ale pár lidí říkalo, ať se to pokusím sepsat, aby si to každý nemusel objevovat postupně. Bude to tedy delší.

Pro ty kdo z mají z jakéhokoli čtení vyrážku dvě zásadní sdělení:

  1. Jakékoli změny byly "kupředu" - tzn. cokoli kdekoli chybí nebo nefunguje a předtím to fungovalo je CHYBA.  Upozorněte mě, prosím, na cokoli takového.

  2. Veškeré chyby co v KODě objevíte hlašte prosím pomocí odkazu (hlášení chyby) dole na stránce.
    ...jistěže na stránce, kde se chyba stala! :D Odkaz už je tam mnoho let a stejně se najdou zkušení harcovníci co o něm nemají ani páru.

(dále pouze pro ty co se nebojí)



Mapy

Jedna ze dvou na první pohled viditelných změn. Mapy jedou na stejném základě (maps.google) ale mají trochu přebudované ovládání. Na horní liště se kromě známých tlačítek pro zobrazení a popisky* objevily ještě tři ikonky. Trychtýř je filtr, lupa hledání a zeměkoule přehledová mapa.

Přehledová mapa - to je ta počáteční, kde nahrubo zvolím oblast. Kliknu do ní a přenesu se do vybraného místa. Je přes ní položená tzv. heatmap ~ čím červenější místo je, tím více komínů se tam nachází.

Filtry - umožňují vyloučit ze zobrazení na mapách určité kategorie komínů. Třeba hranolky, nebo jen padlé panny. Dá se to samozřejmě použít i obráceně. Zamáčkout úplně všechno a nechat třeba jen GU-čka.

Hledání - je výstup klasického hledání zobrazený na mapách. Takže lze najít například všechny pivovary.

Oba dva způsoby lze samozřejmě kombinovat, takže lze zobrazit stojící pivovarská RU, všechny sušárny v sušárně a jiné zběsilosti co kdo dokáže vymyslet.

Filtr ani hledání se NEZRUŠÍ zavřením okénka, ale explicitním vynulováním - tlačítko Zrušit! Povšimněte si, že v okamžiku, kdy je hledání/filtr aktivní jeho ikonka svítí červeně. Pokud tedy mapy nezobrazují co mají, zkontrolujte jestli zde není zakopán pes.

Pozor na to, že při hledání se mapy automaticky přepínají do režimu "komíny". Takže pokud máte zobrazenou mapu evropy a dáte hledat (cokoli) nastane peklo ;)

*/ Zobrazení výstupů v mapě už konečně funguje tak jak má! Zobrazí u ikonek komínů počet vašich výstupů

Hledání

Vyhledávání je od základu překopané. Má několik nových funkcí a profi-hledání funguje zcela jinak než doposud.

Jednoduché hledání

  • Hledání probíhá nejen napříč velikostí písmen (Pivo=piVO) ale i diakritikou (černá=ceřna).
  • Umí hledat uživatele. Zadám-li "+" a něčí login, zobrazí mi jeho profil - např: "+tester".
  • U výsledků hledání přibyla tři nenápadná tlačítka mapa/pregion/export.

    Pomocí nich lze výsledek hledání (jakéhokoli) promítnout do mapy, prohlédnout v tabulce pregionu nebo stáhnout k dalšímu opracovávání. Stažený soubor je sice ve formátu HTML ale modernější verze Excelu by jej bez problémů měly přečíst jako tabulku.

  • Hledání umí najít geograficky blízké komíny. Kdo je této funkce hoden sám snadno přijde na to jak se s ní zachází ;)

Profi-hledání

  • do hledání přibyly položky status (SV, SP, PV ...) a čeleď. Čeledi jsou v KODě zatím dvě: komín (K) a areál (A). Chci-li tedy najít areály v olomouckém kraji hledám:
  • Pole hledání jsou barevně odlišena a kromě dřívějšího textu a čísla byl přidán ještě výčet. Do něj se dají za sebe vypsat jednotlivé položky. Takže takto najdu všechny padlé komíny na Semilsku, Jablonecku a Jičínsku:


  • Tlačítka +/- určují, zda daná položka bude do hledání zahrnuta, nebo naopak z něj vyjmuta. Takže tímto dostanu plechové schoury ve městech:

Karta komína

  • Počet komínů v soukomíní byl oddělen od třídy, kde logicky neměl co pohledávat. Třídy komínů jsou nyní jen a pouze: LT, MT, RU, GU a PT. Cosi jako 2PT, 4LT už neexistuje.
  • Počet komínů v soukomíní vyjadřuje zvláštní položka karty skládající se z písmena a čísla. Písmeno říká, zda se jedná o soukomíní volné (V) či těsné (T), číslo vyjadřuje počet komínů. Příklady: V2, T4, T8
    Pozor: počtem komínů se samozřejmě myslí celkový počet. Psychedelické kreace typu 2x2, V2+V2 a podobně tu nemají co pohledávat. Obojí je v těchto případech V4. Pro upřesnění použijte zásadně nákres situace soukomíní či aparát poznámek.  Kdo v tom bude dělat svinec bude deklabanován.
  • Regionální rozdělení komínů bylo sjednoceno na trojici stát - pregion - pokomíní. Státy jsou 3-písmenné zkratky převzaté z normy ISO 3166-1, pregion a pokomíní jsou 2/3 písmenné zkratky definované výčtem. Pregion/pokomíní lze tedy od nynějška (teoreticky) označit i u zahraničního komína.
    Musí se ovšem najít "odborník na daný stát", který tabulku PG/PK daného státu sestaví a pošle mi ji. Zatím se tak díky MC-mu stalo u Německa (pregion ~ spolková země) a Slovenska (pregion~kraj).
    Výběr PG/PK se děje výběrem ze seznamu, prosím nevkládejte cokoli jiného, vnáší to do databáze více zmatku než užitku.
  • Na kartě se objevilo tlačítko okolní komíny, které najde prekiony v okolí 2km a seřadí podle vzdálenosti. Byla to sice jen palebná příprava na úplně jinou funkci, ale sklidilo to takový úspěch, že to tam nechám.
  • Ve sloupci pod tlačítky se objevila malá mapka ČR znázorňující, kde v republice se komín zhruba nachází.

Výstupy

  • Bylo sjednoceno zobrazování gnozkací/devirgací na kartách komínů. Gnozkace prakticky zmizely, jako devirgační výstup je označen ten, co je první v pořadí.
  • Přibyla možnost označit za devirgační i jiný výstup, než první. Tuto možnost má pouze admin a činí tak jen v ojedinělých a opodstatněných případech na návrh z pléna. Výstup explicitně určený za devirgační je označen symbolem prezidentské pečeti před jmény lezců.

    Zavedení této vymoženosti bylo vyjednáno na KODAsněmu. Mávnul jsem nad tím rukou maje to za součást devirgo-porno-scény, která mě tak trochu míjí. Samozřejmě se mi to krutě vymstilo a když jsem měl do KODY tu funkci implementovat proklel jsem všechny, kdo se na tom podíleli do několikáté generace ;)

  • Do základního formuláře hlášení výstupu přibylo tlačítko Uložit.
    Tato funkce je opět palebná příprava na něco jiného. To ovšem několika výtečníkům nezabránilo, aby se pomocí tohoto tlačítka pokusili výstup nahlásit zcela ignorujíce co jim KODA k tomu psala. Výstupy samozřejmě skončily uložené (nikoli nahlášené) a z KMSek i telefonu se na mě řinul kvikot raněných podsvinčat v mocném chorálu: "kam se poděly mé drahocenné výstupy???"
    Výstup lze tedy uložit jako rozpracovaný. Zobrazuje se na profilu toho, kdo jej nahlásil se symbolem "zzz". Lze samozřejmě otevřít, dodělat ... a nahlásit! Zatím je tato funkce relativně k ničemu, ale pokud by se komukoli z vás hodila, neváhejte ji použít.



KODA se přirozeně dočkala řady drobných změn, oprav chyb atd. jejichž výčet asi opravdu zajímá jenom největší šílence. V případě, že by o ně kdokoli projevil zájem, jsou k dohledání na této stránce.

Ať KODA slouží jen ku radosti vás všech si přeje

M.i.X


Debata
3.3.2015 14:07:06 k.e.n
Malý krok pro M.i.Xe, ale Velký krok pro lidstvo!
6.3.2015 12:00:10 kabik
Velká paráda.. jen k updatovaným videím nemám přístup :-D
6.3.2015 15:51:23 Vojti
Blbý formát obrázku a celý příspěvek v prdeli :(
Nicméně ano, MIX udělal kus brilantní práce a vesměs skvěůý updaty. Akorát na to pitvání v soukomíních už bych se vysral a nechal bych vše při stary, vždyť to ničemu nevadí (podobně jako bezdůvodně zbořený komíny).
Mimochodem když už jsme u těch zbořenišť, rozhodně super, že je ta možnost filtrů. Tady snad už správný formát obrázku. Komíny statusu PV jen v Praze. A to být komíny třeba před 20 lety zdokumentované jako dnes, bylo by to pohřebiště asi mnohem hustší. Nicméně možnost zobrazit jen hřbitov asi využiji i ve své prezentaci na Českém Podzemí.
6.3.2015 19:43:39 RayeR
Dobra prace, puriste si konecne muzou odfiltrovat hnusny hranolky a plechovky a jsme vsichni spokojeni :)
6.3.2015 20:38:24 rene
Ještě že je na konci ten smajlik, jinak bych si myslel, že to myslíš vážně.
7.3.2015 02:40:02 RayeR
Okolní komíny je pekna funkce, v URL lze nastavit i polomer okoli. Jeste bych uvital, kdyby tam byly jinou barvou nebo krizkem odliseny mrtvoly, aby to clovek videl hned v tom vyhledanem seznamu. Jeste by bylo super, kdbyby export byl v nejakem GPS-navigaci stravitelnem formatu (WPT/GPX/KML/CSV... - konkretni konverzi muze zaridit GPS babel, ale to si klidne udelam sam), precejen cela CR uz ma hodne bodu a je to pak linejsi...
<< 1 >>