LT C 33/Ub Pivovar, Vrchlického, Jihlava
Areál s 4 komíny - karta areálu >>
General data:
Class:LT  (Lystecit trepariozom)
Height:33 m
Gallery:Ub  (Wretch / no gallery)
Alternatives:Jihlavský Ježek
Type:C  (Classic brick)
Gallery:Ub  (Wretch / no gallery)
Detail:8.0
Bilighorze:CC  (Tacks with half-protection)
Grounds:A365
Status:S
Country:CZE  (Česká republika)
(p)Region:VYS  (Vysočina)
County:JI  (Jihlava)
Municipality:Jihlava
Coords:
49°23'50.497"N,15°34'56.432"E
Record history:
14.6.2011
21:36:40
+ Vojti - Devirgace
9.12.2015
23:38:34
+ m.i.x - přiřazení do areálu
Map + photo
Pohled ze střechy pivovaru podstava
Poznámky
14.6.2011 22:58:56 Vojti

Historie

 Nejstarší písemnou zprávou o jihlavském sladovnictví je patrně zmínka v městské knize z první poloviny 14. století. Po vzoru jiných řemesel vzniká z volného sdružení sladovníků a pivovarníků sladovnický cech. První skutečná sladovnická statuta, která již nemá charakter cechovních artiklů, byla potvrzena městskou radou Jihlavy v říjnu 1579.

Díky jeho kvalitě se jihlavskému pivu otevřelo množství vzdálených trhů. Prostřednictvím dodávek jihlavského piva na vídeňský dvůr, Ladislavu Pohrobkovi, císaři Fridrichu III., arcivévodovi Karlu Štýrskému a dalším čelním představitelům své doby se jihlavské pivo rozšířilo v řadě cizích zemí. Počátkem 17. století se během jediného zimního období uvařilo v Jihlavě pro vývoz devět set várek piva. Cílovou stanicí vyváženého piva bylo převážně Rakousko, v tuzemsku se pak jihlavské pivo těšilo zvláštní oblibě především v Brně.

Roku 1735 si cech vymohl na císaři Karlu VI. výsadu stáčet pivo nejen ve městě, ale rovněž v katastru městských poddanských vsí. Na počátku roku 1859 se jihlavský sladovnický cech usnesl na zrušení posledních čtyř ze svých pivovárků i po domech roztroušených sladovniček a rozhodl se postavit společný moderní pivovar. Nový jihlavský pivovar byl slavnostně otevřen 4. dubna 1861. Pivovar sám však jako rok svého vzniku označuje rok 1860, kdy začal fungovat jako významný hospodářský subjekt.

Současnost

Jihlavský pivovar dnes patří ryze české pivovarnické skupině K Brewery. V létě 2008 se pivovar vrátil k výrobě piva podle původních receptur. Pivo tak má oproti dřívějšku plnou chuť a tmavší barvu a při jeho výrobě se používá tradiční humnový slad vyrobený na Vysočině. Jedenáctistupňový Ježek se vrací na pozici, kterou zaujímal před lety – je to poctivě vařené pivo za dobrou cenu.

Za první tři měsíce roku 2009 pivovar zdvojnásobil prodeje sudového piva oproti stejnému období loňského roku a registrujeme neustále se zvyšující poptávku od provozovatelů restauračních zařízení. Prodejní výsledky u lahvového piva s novými etiketami Ježek 11° a Šenkovní 10° rovněž předčily naše prvotní očekávání, a proto jsme se rozhodli uvést na trh i nový kartonový multipack obsahující 10 lahví Ježek 11°.

Poslední novinkou je čepování nepasterizovaného piva Ježek 11° z tanku. Jako první byla takto vybavena třebíčská restaurace U Boba, následovaly jihlavské restaurace Krystal a Praha. Společnost K Brewery, která jihlavský pivovar koupila v roce 2008, investovala letos mimo jiné i do nových narážecích jehel (fitingů) u všech sudů, které se používají v celé Evropě a garantují nejvyšší kvalitu čepovaného piva.

V souvislosti s novým logem Ježek a sloganem „Návrat k tradici“ bylo zapotřebí připravit i změnu vizuální identity pivovaru. Patří k ní např. nový vzhled firemních automobilů, ve kterých obchodní zástupci pivovaru a servisní technici objíždějí své zákazníky. Kompletně nová je nejen celá sada propagačních materiálů – trička, polokošile, kšiltovky, otvíráky, ale také vybavení restaurací, jako jsou světelné reklamy či ubrusy apod.

(Zdroj: http://www.pivovar-jihlava.cz)