Koda bez map

  Ostatní

Zdravím všechny. Mám tu poměrně nepříjemnou zprávu a to, že jsem byl nucen vypnout pregiomapy. Na řešení budu pracovat, ale pokud se vůbec povede najít, tak bude poměrně pracné a zdlouhavé.

[update] Mapy byly zprovozněny pro registrované uživatele od kterých nehrozí tak masivní provoz. Neregistrovaným se omlouvám. Pracujeme na řešení.


Proč je to vypnuté a co se stalo

Bude to trochu technické, takže koho to nezajímá, chce KODU používat jako službu kterou mu "někdo připravil" a zadarmo servíruje nechť přijme, že mapy nějakou (delší) prostě nepojedou. Co se stalo a proč je velmi potměšile skryto v předchozí větě - zadarmo totiž není nic. Známé a hluboce pravdivé pravidlo moderního marketingu praví: "Pokud je něco zadarmo, zbožím jste vy". Přiznám se, že jsem se s KODou pokusil toto pravidlo nějak och*at. Nikdy jsem se ji nepokoušel nikomu prodat, dát sem reklamy a jiné odpadky ani nějak využívat/zneužívat data, která tu máte uložena. A jsem schopen se vsadit, že v historii svého prohlížeče nenajdete jinou stránku, která toto vše splňuje dohromady. Jenže zlá karma internetového byznysu mě prostě dostihla.

Jak všichni tušíte, KODA používá google-mapy. Ta volba padla na začátku, kdy mapy.cz byly prostě horší v takřka všech ohledech. Mapový engine je poměrně komplikovaný a tak se změna nikdy neodehrála, protože by to byla prostě hromada
práce pro kterou není až tak důvod - až do dneška.

V době kdy se KODA spouštěla, byly google-mapy zadarmo. Postupem času, jak se google stával gigantickou pračkou na peníze, tak byly zdarma pro nekomerční použití. Pak byl člověk donucen vygenerovat si pro svou stránku speciální klíč,
pak k němu přidat osobní registraci a pak k té registraci byl donucen připojit svou platební kartu "co kdyby jako něco náhodou měl zaplatit". No a ve finále google přestalo bavit rozlišovat co je jaké použití a prostě vyhlásil, že do určitého provozu (soukromé stránky atd.) jsou mapy zdarma a od jistého počtu návštěv se platí ...

Udělejme v příběhu malou odbočku. Mnozí z vás asi zaregistrovali, že Česká televize produkuje poměrně zdařilý, náměty  neobvyklý a poučný seriál Ochránce. Jelikož scénář jednoho dílu se točí okolo pohnutého osudu chlapce s podivným koníčkem - lezením na komíny - tak mě kontaktovali a na onom díle s názvem "Ahoj tati", jsem se měl tu čest (společně s dalšími, viz titulky) stopově podílet. Zahrála si v něm KODA i několik našich/vašich fotek z komínů. ČT to odvysílala koncem října a díl byl velmi příznivě přijat diváky i kritikou. Nikoho nepřekvapí, že spolu s televizní slávou o dost stoupla návštěvnost KODY. Vlastně všechno super, co více si autor stránek může přát, že ...

... a tak se stalo, že si mapy na KODě probrouzdá řádově několik stovek lidí denně a jelikož to přelezlo jakési limity, tak mi za používání map v listopadu 2021, přišel od taťky Googlu účet na 9.000 Kč. Přesněji - bez ptaní mi je strhli z účtu, protože jsem už před lety musel odsouhlasit, že si mohou strhnout cokoli se jim zamane, jinak mapy nepojedou. To je samozřejmě všechno velká radost, zejména takhle před Vánoci.

Je mi to sice moc líto, ale musel jsem skočit po "červeném tlačítku" a vypnout to. Sice je to velká mrzutost, ale při vší úctě, na tohle jednoduše nemám. I těch devět litrů za jeden jediný měsíc dost zabolí.

Co s tím a jak dál

Nadávejme si jak chceme, co je to za svinstvo, ale můžeme si tak akorát trhnout nohou. Platit za mapy takovouhle dardu prostě nejde. Řešení je přepsat mapový modul na něco jiného. Buď na OpenStreetMaps, které jsou ale ošklivé a zdaleka ne tak dobré, nebo se dohodnout s nějakým jiným poskytovatelem (mapy.cz?) na podpoře/sponzoringu. Nebudeme si nic nalhávat, je to běh na dlouhou trať. Nebude to ani zítra ani za týden. Pokud je mezi vámi kdokoli, kdo se v problematice orientuje a byl by schopen s tím nějak pomoci, je vřele vítán. Já už jsem takový dinosaurus a spoustu novinek mi uniká.

Každopádně mě to moc mrzí a je mi z toho celkově smutno. Peníze vezmi čert, ale člověk přišel i o iluzi, že se takováhle věc dá udělat čistě pro radost a nadšení pro věc a prachy se do toho netahají. Je to zmar.

M.i.X



Debata
3.12.2021 06:10:21 and.rew
Nechceš na debatu dát qr s platbou třeba za 200 Kč a kdo bude chtít, pomůže Ti pokrýt těch 9000? Případně jej nahraj přimo do blogu.
3.12.2021 08:10:27 k.e.n

Nadešel čas spustit akci Tárif Brejkr!

4.12.2021 12:48:48 Pich
Já nedam nic, abyste věděli.
Fanatický šíření věhlasu prekiontrie nemohlo růst exponenciální rychlostí do nekonečna a teď si vybírá svou daň.
Zdvižený prs nestačil, tak přišel pohlavek.
Bylo to jako tahat cihly do cihelny.
Kdo jinému komín staví, sám do něj paddá.
Boží komíny kouří pomalu, ale jistě.
Beran v mechu sedí, může být i dvacet, ale v přilbě hledí, je i tři a půl z rána.

Eště před Vánocema přizpívat, to by tak hrálo. Vůbec!
5.12.2021 21:49:22 Vojti
Taky něco přihodím,i když už sem skoro nechodím, to se ví. S QR kodama na me ale nechodte, s tím neummím a to mi připomíná jistou dnešní dobu. Normálně číslo účtu sem hoď:).
3.12.2021 14:18:42 Tuxik
Taky rad prispeju :)
3.12.2021 19:58:13 acut
Přispěju, počítej se mnou.
3.12.2021 20:40:09 Beda
Nemusíme to psát všichni, žene? To bychom to tady strašně zahltili...
I když s Tárifem Brejkr bych byl opatrnej, to jsou měsíční platby :-)
4.12.2021 11:12:14 Martina
Mixi, hoď sem účet, přece nenecháme andílka Bertu bez dárků.
6.12.2021 04:48:55 RayeR
Tak to sou v Guglu pekny parchanti, ze takle bez jakyhokoliv upozorneni, na druhou stranu dat nekomu ucet bez nastavenyho limitu...
Jako reseni me hned napadlo OSM, pak ctu ze je zvazujes. Podle me sou dnes celkem vyhovujici a kdyz by to neklaplo u Seznamu, tak bych je pouzil. Seznami mapy sou pouzity na karte jako fotomapa, s tim zatim nikdo problem nemel?
7.12.2021 00:05:48 Tuxik
V karte jako fotomapa jsou pouzity google mapy, tam to taky hlasi chybu :(
7.12.2021 15:37:43 Beda
Kdo nejvíc křičí, z toho to fičí. Řek bych, že listopad už Pich vyrovnal no a dál se uvidí :-)
8.12.2021 03:33:29 RayeR
V karte v pravo pod odkazem "letecký snímek" - Seznam (tam vidis v mape jen ten 1 komin jako bod). Ja mam koniny stazene offline jako seznam waypointu do OziEploreru. Data najdes tu v CSV: http://koda.kominari.cz/?action=gpsexport
9.12.2021 15:26:29 m.i.x
> druhou stranu dat nekomu ucet bez nastavenyho limitu
Hele, to je trochu jinak. Ty jsi prostě "business client" a prostě s nimi uzavíráš smlouvu na budoucí služby. To je asi fuk jestli ti to strhnou hned, nebo pošlou fakturu a budou to vymáhat. Stejně to zaplatíš. Nějaký limit je v 99.9% u komerčního použití naopak na škodu. Když jsi na huntě, tak poslední co chceš, je zastavovat službu ... abys byl na huntě ještě víc ;) My jsme prostě naprosto exotickej případ.
9.12.2021 10:18:46 pajikxxx
Jsou to pěkný svině takhle jen podle provozu a bez nemožnosti nastavit nějaký limit, že prostě po určité návštěvnosti se mapy vypnou a začnou až zase další měsíc.
Každopádně ty seznam mapy by byly super. Už teď mají v mapách vyznačenou ikonu pro komín.

A to číslo účtu, nebo qr kód pro platbu na tvůj účet sem určitě dej. Času jsi na tom strávil už tak dost a neměl bys na to ještě doplácet penězi. Každý ať pošle, kolik může, ale musíme ti to vynahradit za tvé služby.
<< 1 >>