Sladovna Litovel

  Akce a cesty

V sobotu 25.8.2012 ráno, sešlo se před nenápadnou branou litovelské sladovny pár dobrých, kořby chtivých lidí, které sem přitáhl společný prekiontrický cíl. Respektive cíle dva.

Přesně v devět nám přišel otevřít pán, a po opětovném ujištění se, co to vlastně chceme u nich ve sladovně dělat, a podepsání nutného byrokratického listu papíru, jsme se vydali do útrob sladovny. Pán nás hned ze začátku ještě stačil vylekat, že budeme muset lézt vnitřkem, bo bychom jim tam zvenčí mohli omlátit omítku. No, většině z nás vyschlo v hrdle a mezi zuby začal skřípat prach, při představě lezení sladovnického komína vnitřkem. Naštěstí se nic takového nekonalo a my vystoupali až na střechu, kde už jsme se mohli začít oddávat kořbě, měření, focení, výhledů na Litovel a okolí, vyprávění našeho pana průvodce, vstřebávání všech faktů o sladovně a o výrobě zdejších speciálních sladů. Bylo to krásné, poetické, uvolněné a přátelské.

Lidé ze sladoven jsou dobří lidé, a tudíž, ikdyž to nebylo předmětem domluvy, provedl nás pán po všech hlavních částech sladovny, vše vysvětlil, na všechny naše dotazy rád odpověděl. Zvláště pražírna a výroba karamelového sladu byly věci, které se jen tak v nějaké sladovně nevidí. Inu bylo to poučné, plné vůní a chutí.

A protože člověku po takovém průzkumu sladovny vyprahne a vyhládne, nebylo zbytí a hurá na jedno! A kam jinam v Litovli, než na náměstí. A kam jinam na náměstí, než do Záložny! Účastníci loňské alibonské taškařice jistě zavzpomínají :). Karaoke se bohužel tentokrát nekonalo.

Tímto tedy díky všem, co se zúčastnili a těším se opět nashledanou na dmychadle!

 

A protože se zde ukázalo, že co komínář, to fotograf, budu rád, když se zde všichni podělíte o své snímky ;).

Fotogalerie
Budova sladovny A jde se na to. Domlouvání podrobností o průběhu pokoření bez omlácení.
Ke konci lezby jsme byli všichni osvíceni! Krom sladu se zde vyrábí i med. Každý si našel něco, co ho zaujalo.
Litovelský Bender. Zácpa na komíně
Pohled na cukrovar ... ... Technologie sladovny ...
Upraženo Pražič zepředu Tam v dáli... na co koukaj?
Dokonce i šéf PvDi byl spokojen. Kandidát? Dalo se i příjemně posedět. Pečlivé měření podrobností.
Máčírná sladu. Humna. Jeden z dvaadvaceti zaměstnanců sladovny, pracující v krásné, teplé a vlhké klíčírně. Dvě pražicí pece s chladicí pánví.