Vápenková deflorační brigáda

  Akce a cesty

V srdci podšumaví, schovaná ve stínu lesa, nachází se na kraji vápencového lomu (spíše tedy lomečku) bývalá vápenka rodiny Mrázů. I když je jen dvě stovky metrů od jedné z hlavních silnic vedoucích do lůna lyžařských areálů, je všem zrakům víceméně skryta. Vápenka pochází z třicátých let, moc slávy si díky válce a létům následujícím neužila, navíc v padesátých letech vyhořela, a tak už nějakých padesát, šedesát let je ponechána napospas přírodě. Jednou za pár let je její okolí prořezáno, ale samotné tělo pece s komínem celá ta léta zarůstalo všemožným bejlím, až nebyla v podstatě vůbec vidět. 

Když jsme vápenku navštívili na konci zimy 2014 a viděli, jak její tělo porůstají, prorůstají až trýzní různé stromy a stromky, napadlo nás, že bychom někdy, až bude tepleji, mohli udělat větší deflorační kaci, vápenku z porostu vysvobodit a spojit tak užitečné s užitečným.

Zjistit majitele vápenky problém nebyl, ten nastal spíše s jeho kontaktováním, nakonec se to povedlo až osobní návštěvou. Kace se tedy předdomluvila, naplánovala, pak kvůli pičasí odsunula, ale nakonec se jednoho opravdu krásného květnového vík.e.ndu uskutečnila. Lesní prekiobrigády se účastnila divize písecká, plzeňská, krněnská a šluknovská. 

Suchopárné břízky a borovičky se při bližším pohledu proměnily v pořádné stromy, ty vydatnější jedinci rostoucí z vršku pece měly přes 9m a jedna z bříz měla více než dvaceticentimetrový průměr kmenu. Přítomný úředník chvíli špekuloval, jestli pokácení takového stromu v podstatě již nevyžaduje povolení, ale vzhledem k tomu, že jsme poukázali na to, že ve 130cm nad zemí byl obvod kmene 0cm, nebyl ani tento strom defloračnímu masakru ušetřen.

Také ochoz pece byl velmi pečlivou prací čističů zbaven asi 10cm nánosu hlíny, mechu a humusu. Odpoledne tak probíhalo z nadšeným pracovním zapálením, až se po nějakých 25 pracovních člověkohodinách vápenka ozářená večerním sluncem opět zaskvěla vegetací nenarušeným vzhledem.

S dobrým pocitem a mozoly na rukách pak večer pokračoval odprašněním těl v potoce, hovněm, buřty a lahváči, které se protáhly u některých až do brzkého rána…


Fotogalerie
Vápenka pod nánosem vegetace. Obhlížení mocnosti vegetace. Slušný zárůst. Odpočinek před prací, aneb kdo by nechtěl mít takového prekioděda? Průřez dmychadelní flóry byl kvůli plechu značně nepohodlný.
Nejdřív menší kusy... ...pak ty větší. Na vše dohlíží zajímavý skřet v plechovém brnění! Vrchní Dr. Voštěp již pokácel a naporcoval první z bříz, pohůnci (bez oděvu) odstraňují kompost na „ochozu“.
Hlavní je mít správný říz! Už se nám ten pohled začíná cihlovat! Březový oříšek. I úředník přidal ruku k dílu. … jenom s tou výdrží to mají kanclkrysy horší, no.
Vymetání místa na spaní. Toho prořezu bude třeba mnohonásobně více…
Hle - vápenka! 9m výstup po provazáku se během odpoledne stal rutinou Čisto jak v pokojíčku!
Najdi jeden rozdíl. S posledními paprsky nastal čas qečeři. Pozápadové pivko na ochozu. „Ranní“ výstup těsně před polednem.
Ráj na zemi Deflorátor v akci Někdo lezl i vnitřkem Někdo vnitřkem skoro neprolezl. Ještě dočistit
Debata
30.5.2016 16:50:05 Lenka
Krásný fotky, parádní připomínka.. Deflorizace byla vskutku megalomanská a musím říct, že nám flákačům se na to dívalo dost dobře :-)
1.6.2016 07:06:12 Dalik_Vrtule_muz
Nechci být škarohlíd, ale domnívám se, že komín za leta přivykl přítomnosti kořenů. Ty nyní seschnou a stavba se počne drolit. Ale jinak, krásná práce!
1.6.2016 10:01:07 k.e.n
Kořeny se uchytily v podstatě jen pod kamenou římsou „ochozu“ - na vršku pece, kterou právě vícenež z půlky odtrhly. Jedno to chapadlo bylo několik metrů dlouhé, za pár let by se to utrhlo celé. Na komíně pak byli jen chcípáčci, kteří po loňském létě stejně seschli.
2.6.2016 01:46:25 RayeR
Jo, ono to z tech parezu pekne obrazi a za par let budete moct prorezavat znovu :) Jinak super misto a fotky.
2.6.2016 06:22:06 Dalik_Vrtule_muz
Pařezy je nutno rozštípat specielním způsobem. Udělá-li se tuto dobře, pařez již neobrazí. Spočívá to v tom, že se vezme sekerka a udělá se několik záseků ve směru osy růstu stromu. Pařez vostane rozklížen a nemá šanci obrazit. Sám jsem to vyzkoušel na plazivcích, co mi rostou z chalupy, a tato metoda funguje spolehlivě. Rozštípali-li pařezy devirgetoři tímto způsobem, pařezy zaručeně neobrazí. Ale mám obavu, že seschnou a přestanou plnit funkci armatury stavby.
2.6.2016 11:39:29 RayeR
OK, zkusim aplikovat na zahrade, kde sem loni vyrezaval naky nalety, parizky 5-10cm... Mas pravdu, ze to mohlo fungovat jako zpevneni proti erozi, ale casem, jak by to narustalo, mestnalo se a rozpinalo spary, tak by to asi taky nedalo dobrotu...
15.6.2016 20:51:02 lenkaseli
Ešiši, pohled na toto učinilo mi velkou radost. Hezké, opravdu!
<< 1 >>