USA, pt.2: Komíny & průmysl

  Akce a cesty

silně grafický obsah, klik pro víc!

Volné pokračování předchozí kapitoly, s tím že nyní se s vámi chci podělit o průmysl (především pak staršího data vzniku), reprezentován mnoha rychlocvaky co jsem pořídil při svých cestách. Snažil jsem se kontrolovat, ale občas mi to nedá, a tak vám sem tam hodím nějakej off topic. A podmínky použití podobně jako posledně. Ale vizuál každý rád, tak to pujde.

Nejvíc továren je na východě, ale ten je daleko. Střed a okolí ale taky nabízí vyžití nečekaných kvalit, takže, málo slov a mnoho obrázků z pár měst co jsem byl.

Začnu kde aktuálně bydlim:

Kansas

Je levnější než břehy.

KS je jedna z obilnic Států. Takže si vem evropský silo, znásob velikost, dej hromadu vedle sebe a vytvoř představu.

Uhlí ale taky máme.

Největší město v KS je

Wichita.

Starý město je velký a tvoří ho víceméně bývalý fabriky.

Takhle vypada old town z kanceláří novin Wichita Eagle. Tohle je jinak zajímavý, z mnoho novinářských kanclů co jsem byl je supr výhled.

Teď je místo centrem nočního života:  Restaurace, apartmány, a hlavně hromada klubů, party pořád. Prostě to celý žije, co je hezký vidět. No a taky je to důvod proč nemám odsud mnoho fotek, když už mám čas tam zajít, většinou mám na mysli jinačí věci. To je kapitola sama pro sebe. Teda spousta kapitol, no jo, sranda.  Ale něco málo:

Z ostatního:

Kousek odtud je starý nádraží.pěkný.a vedle stává kotel na kolech

 A monolit

 místní základka.

a tak podobně..

Na sever je pak

Salina,

Lee jeans začali přesně tady.

Východ táhne do

Kansas City

Který má taky starou průmyslovou oblast. Stejně jako mnoho dalších měst. A co je sympatický,

opět, když už neslouží průmyslování, je z ní centrum pro lidi. Obchody, kina, a podobná havěť.

Jako si představte, že uprostřed suprmarketu vylezete tady:

Což je oblíbené místo pro setkání, navíc, pod komínem je krb. Jo.

KS City je rozdělený, a větší část je v

Missouri

Tady vylezete ze supermarketu, kde je proměnu celá elektrárna. (plně funkční.)

ostatně schéma, abyste měli tušení o rozměru části, vypadá takhle:

Předměstí, pak nový betonový džungle, pak stará cihelná čtvrt, a ve středu je downtown, se starýma, novýma, ale hlavně vysokýma. tohle pak platí +- na všechny strany.

Z komínů, Někde tam prej stával svého času největší cihlák. Ten je teda pokud jsem dobře hledal pryč. Ale mnoho zůstalo. 

Nemocnice.

Další tři hodiny, a dorazíte do

St. Louis.             

 původně jsem myslel, že s blogem počkám do doby, až prolezu právě tohle město,nějak víc detailně než dálníce, steakhouse, a hotel. Protože od chvíle co jsem tudy projížděl, vím, že tam bude závěrka fotáku blikat před jedinečnými průmyslovými skvosty víc než jinde, ve světovym měřítku. Město bylo v top 10 nej městech 1850-1960. To taky o něčem povídá. Mrkni na ukázku, co myslim když myslim. A ono vůbec, pokud máš čas, gůgluj mapu a jeď podél Mississippi River. Je to porno.no a pokud to někde platí dvojnásob, je to tady.

Jenže aktualně operuju jinde, tak jsem se rozhodl to pro blog vynechat, ať je venku.


Ale jednou se stane, Tohle je plán. Všechno červený je industrial, modře pak ostatní „chci vidět“ místa.


EDIT, 11/2014 Uz jsem tam byl! klikni pro blog, ZDE.

Skrz reku je pak taky státní hranice, do

Illinois,

kde pokračuje East St.Louis. no, tam je taky industrial, ale na opozit toho západního. Tady je zkáza. Nejvíc nebezpečný město ve státech, říkaj statistiky.  No, nuda to nebude. 

Severněj je město měst,

Chicago.

Fakt. (Prozatím) jsem tady strávil jen pár dní, nicméně je to místo co by mě zabavilo na roky.

Čas zde jsem rubal hlavně centrum (hledej seznam “100 nejvyšších v USA“, pochopíš).

Takže průmyslu odsud nemam nic (ikdyž toho tam je kýbl), ale bylo by hříšný ho nezapojit.

Ačkoli už přes hodinu jedete skrz silně industriální počasí zástavbou předměstí, když vás přivítá uhlí (nechvalně slavným pro greenterroristy, co kdysi komín znásilnili, stejně jako v EPRU)…

…bude to ještě pomalu aspon 20 minut než zakotvíte v pozadí, v centru. Tam můžete mimo jiných taky  vidět dlouho nejvyšší budovu na planetě, ze který je výhled vedle asi miliardy oken taky na:

jinak je uprostřed města hromada detailů, jako starý vodojemy, metro atp, věci co potěší.

Vodárna

Ještě severněji je pár měst s pěkným průmyslem, například Milwaukee nebo Minneapolis, kam mě měli poslat na konferenci. Jenže ten týden napadlo sto metru sněhu, a aerolinky to odpísklaly. Tak tam budu muset někdy po svejch.

No, a tak směrujme na jih (tohle je hrozný, mi trvalo minutu, než jsem si vzpomněl na slovo JIH). Takže, když si otevřete mapu a půjdete po hraně jezera na jih, můžete se kochat největšími ocelárnami tady, nebo nějakou tou chemii.


Jih zpátky od ks je

Oklahoma

A jako, tohle není průmyslová velmoc ve smyslu fabrik. Jako najdeš, ale spíš obilí a ropu.

Okla City.

Má sice taky „brick town“, starý cihly předělaný pro veřejnost, ty ale na obrázku nemam, nicméně:

dříve noviny/tiskárna, dnes muzeum a další super konverze.

Texas

Spousta oleje, spousta chemie

DFW

Tady jsem koukal místo elektráren a po ultimatnich scenérii z kombinace betonu, skla, cihel a oceli.. … protože, jako každý  větší město, je to pecka.

tohle je jedna z věcí co mam rád. prozkoumávat velký města. a dělat obrázky.

Jako, průmyslový fragmenty taky najdeš,

ale jet sem kvůli industriálu je blbost. Jenže znáte to, výjimku jsem udělal, zážitek ze spalovny tady.

Mnohem lepší na továrny je Houston, ale to jsou další 4 hodiny řízení, a to teda ne. Ne teď..


Louisiana

New Orleans.

Jedno z mest s historii (je pravda, že z Evropy přijde člověk v tomhle ohledu hrozně rozmazlenej, ale pořád se dá najít mnoho krasy). Město patřilo do top 10 USA mest mezi 1810-1880. Francouzská čtvrt je kombinace Amsterdamu, Paříže a Vegasu, co mě bavili. Centrum má vysoký baráky, co mě tak bavěj. No, a protože má dobrou pozici, najdete tam taky hromadu průmyslu, co mě taky baví.

Řekl jsem, „omrkni Mississippi River“. Já to udělal, než jsem město navštívil a tak jsem rovnou nasedl na loď, abych to taky viděl z první ruky. A super. Jen je to blbý pro nějaký dobrý záznamy, páč stativ na lodi je k víte čemu. Ale dobrý. třeba todle:

Je Domino Sugar což je stejný koncern co má na svědomí jednu z legendárních bestií v NY.

Když ovšem pokračujete proti proudu, najdete co je legendární tady: místní riverfront elektrárna:

Okolo Provoz, celej areál obtocenej žiletkami, ale slepý místo by bylo:

Moc ale nešaškuju, provoz sílí a okolí má pár kamer. Ale myslím, že v noci by to šlo. Nicméně, nechystám se.

Proč ? Well, let me tell you something about NOLA. Stejně jako o některých dalších městech jsem byl varován, že jsou tady čtvrti, kam se prostě nechodí. Jako jo, respekt jsem měl, ale těžkou hlavu si z toho nikdy nedělal. Drtivou většinu měst tady jsem prolez sám. Tady, večer po nějakých služebních záležitostech, jdu zkoumat město, jako obvykle. Dneska s kamarádkou. Jdem, vedle hlavní třídy, a člověk, co jsme ho právě minuli, se otočí, nuž jak hovado a jde do tmy. Kamarádka v zápětí kolabuje, „On ho bodl, on ho bodl“. To byl divnej zážitek. (A tim nemyslim, jako když se válíte smíchy nad tím že někdo náládoval dynamit do velryby, tohle je fakt divný). A tak jsem zas chodil po městě sám. Pak, na druhy den jsem měl setkání s místním fotoreportérem „…já vím,promin, jdu pozdě..mě zavolali na foceni několikanásobnoy vraždy“ …mezitím co mi ukazuje fotky: „já to nikdy nepočítal, kolik je toho za rok, ale lidi se mě furt ptali, tak si tenhle rok dělám statistiku, ještě pár a mam 200…“ (a to bylo v tom měsíci před listopadem) Ve zkratce: po pár takových zkušenostech jsem usoudil se v noci držet ulic s alespoň jednou lampou a svůj čas organizuju s ohledem na to, že se lze setkat i s jinými, než těmi, co to hlídaj. No. Stejný jako Mnichov, nebo tehdy Londýn. Asi jako všude. Doma jsem pak na fotkách nasel hromadu dalších, schovaných elektrických očí, co jsem na místě neviděl a tak se mi ten jeden z těch dobrých nápadů potvrdil.

Ale nejen vedle řeky jsou super věci.

Tady odbočím. Zdejší architektura mě baví. Hodně. A tak jsem se tady vypravil cvaknout například budovu nemocnice (která je mimochodem, po tom co se v ní prošla Katrin +- prázdná).  Dělám si nějaký obrázky z ulice, když vedle mě zastavuje zákon. Pokecali jsme a hlavni bod rozhovoru bylo: „..zajdi za západní roh, probudíš se v báňi!..“  
No a tak protože provokovat zákon je debilní, zašel za roh východní, a tak jsem se ocitnul pod nějakým farmaceutickým výzkumným centru hned přes ulici. Zase odbočim, když už jsem v tom: Jak jsemzmínil výš, vůbec města paráda. a tak mě baví fotit cityscape (nevim jak to napsat v češtině), no a ty se suprově fotí třeba ze střech. Tak jsem si vypěstoval volnočasovou zábavu: dobývání budov. A zajímavý je, že funkční jsou často snazší než prázdný. A takže „pod centrem“ se záhy změnilo na „na centru“ ( „..jako dobrý, ale nech mě nejdřív odejít, aby mě s tebou neviděli..“), ze kterýho byl na (ne jen na) onu nemocnici  mňam výhled. 

Zároveň se tím vracím ke komínům. 

Návrat taky do KS, a pokračování na západ, kde je

Colorado.

Impresivní stát s impresivními horami. Dobrý, moc. Vim, že je mezi vámi mnoho kopečkářů, další odbočka bude tedy pro vás.

Naproti slunci okolo 4000mnm.

Dobrý. Dobrý tolik, že výlet zpátky je za dveřmi.

Hory jsou teda paráda, ale struktury pod nimi stejně tak, což mě přivádí zpět k tématu. Vedle nejedny vertikální krásy budov tam totiž taky najdete hromadu vertikál, o kterých jsou tyhle stránky.

Denver

 Masivní, cihlový.

Špagety.

Colorado Springs

Monolity nový..

..a starý

Tohle byl komplex zpracování zlata. Aktuálně v procesu přestavby na bydlení.

Vidíš ty skály v pozadí? Jo. Tak uprostřed nich je cihelnej 8gon. Jenže, v privátní části území - když jsem ho chtěl omrknout, chlápek mi řek že pro veřejnost je to jen do čtyř, co bylo půl hodiny zpátky, tak fotku nemam. Tak jednu bez komínu, kterej si tam můžete domyslet.

vlevo.třeba.

Pueblo.

Železo. Ocel. Uhlí. Je toho tam moc, já jen projížděl.

Za povšimnutí stojí plechovej s hlavicí, na pravo.


Nevada

Taková poloodbočka nakonec. Poušť sice má nějaký uhlí, jenže hlavně, je tam

Vegas.

Inu, průmysl tady? Rozuměj, v Jablonci mě lidi zastavovali, zda nechci trávu, tady jestli prej kokain. Nebo děvky. Na každým rohu. Zážitků teda hromada, ale rozuměj, tohle není město, kde bys šel hledat cihelnu. Nicméně, hned pod ním je Hoover dam. Jedinečná stavba.

na dým kašlu.



No takže tak.

Z dalšího, ačkoli to už není hlavní priorita, na trochu komínů, co by stáli za to vidět, mam list:

Co bod, to skvost nebo globonicka svině.

Závěr nevím. Asi jsem prostě chtěl sdílet úlovky z cest s někým, kdo by v tom snad viděl přínos.

Moje cesta v poslední době je jinde. Jedna z nejlepších, co mě mohly potkat. Kromě cest aktuálně finišuju jakousi alternativu k český „vyšší odborný“, a jo, taky jsem si zformoval co mě baví a chci dělat: kombinaci zájmů grafiky, fotky a žití v pohybu do stavu profese. A je to dobrý. A tak se snažim. A tak to má výsledky.

Protože to je co záleží.

Jo. Baví mě to tady moc; nicméně, možnost vrátit se do Evropy existuje.

Sem tam si vzpomenu. (Klik pro artblog)

Ono možná i do CZ (ale upřímně, pokaždé co si otevřu nějaký zprávy z oblasti…)

Kdo ví. Možná by mohla fungovat Austrálie. Kdo ví.

Pohyb je a bude.


Tak čau.

J.



Debata
25.4.2014 10:01:34 m.i.x

WOW! Big up!

(já už budu na debatu asi psát jenom výkřiky ;)

26.4.2014 01:07:37 Dalik_Vrtule_muz
To je paráda! Díky moc!
26.4.2014 09:56:12 Pich
Výborný! Prostitutka výborný!
<< 1 >>